Asmundtorps Hembygdsgård/ Lindqvists smedja / Häljarps mölla

Adress: Hansavägen 38, 26175 Asmundtorp Visa karta

Adress: Hansavägen 38, 26175 Asmundtorp

Hembygdsgård med cirka 4000 olika museiföremål, kryddgård och näckrosdamm. Hembygdsgården var tidigare ett kyrkohemman beläget i den närliggande Norra Möinge by. Njut av söndagsfika, besök kryddträdgården eller passa på att titta på hembygdsgårdens utställningar om renoveringsprojektet på byggnadsminnet Häljarps mölla 2015 och om alla befintliga och tidigare väderkvarnar i Rönnebergs härad. Servering av kaffe och våfflor.

Lindqvists smedja - Sedan 1966 har Rönnebergs härads hembygdsförening tagit hand om smedjan. Smedjan är mycket välutrustad. Den gamle Smedjan med bostadshus färdigställdes 1911 av smedmästaren Karl Adolf Lindqvist. Smedjan har också ett skostall med plats för 8 hästar. Smedjan drevs av Lindqvist mellan 1911 och 1955. Han var 88 år då han slutade som smed. Yngste sonen Frans Lindqvist övertog då smedjan och drev den till sin pensionering 1979. Sedan fanns det ingen som tog över arbetet i smedjan.
Första söndagen i varje månad från maj till september är smedjan på Möingevägen 27, Asmundtorp öppen och man kan följa några smeder i arbete.

Häljarps mölla, belägen vid Häljarps station utanför Häljarp, är ett byggnadsminne som ägs av hembygdsföreningen. Första söndagen i juli månad hålls ”möllans dag” i hela Skåne. Då är även Häljarps mölla öppen för allmänheten mellan kl 14 och 17 med guidning.

Visa mer

Om denna aktivitet